Var tredje svensk säljare bryter mot företagets IT-polic

Datum: 12 June 2017

Var tredje säljare uppger att de använder IT-verktyg som är förbjudna enligt företagets IT-policy. Det visar en ny undersökning.

Stockholm, 8 juni 2017 – En ny svensk undersökning på uppdrag av globala IT-företaget VMware visar att var tredje säljare (32 procent) använder IT-verktyg som är förbjudna enligt företagets IT-policy, till exempel molntjänster eller privata datorer, för att kunna arbeta effektivt. Endast hälften (50 procent) av säljare anser att de har tillgång till de IT-verktyg – exempelvis tillgång till affärssystem på distans – som behövs för att kunna maximera försäljningen.

Enligt SCB finns det cirka 90 000 företagssäljare i Sverige vilket gör detta till landets fjärde största yrkesgrupp. Undersökningen visar att två tredjedelar (66 procent) av dessa anser det viktigt med tillgång till rätt IT-verktyg för att kunna arbeta effektivt utanför kontoret.

Undersökningen, som omfattar säljare på medelstora företag över hela Sverige, visar att långt från alla företag möter sina säljares önskemål när det kommer till IT-policys. Enbart en tredjedel (34 procent) håller inte med om att företaget de arbetar på har en omodern policy för IT och mobilitet.

– Flexibilitet och inspiration är A och O inom försäljning. Därför är det bekymrande att så många säljare känner att de inte har de verktyg de behöver i sitt arbete, säger Per Gustafsson, Sverigechef på VMware. Situationen påverkar i slutändan inte bara företagets lönsamhet utan gör det även svårare att attrahera och behålla medarbetare.

Resultaten tyder på att det är bristen på efterfrågade IT-verktyg som gör att många säljare väljer att bryta mot företagets säkerhetsföreskrifter.

– Det är en farlig utveckling när företag tror att man når en bättre säkerhetsnivå genom hårdare policys eftersom resultatet ofta blir det motsatta. Genom virtuella policys och modern IT-arkitektur kan företag istället ge sina medarbetare möjlighet att arbeta effektivt med vilken typ av enhet som helst, var som helst, utan att man behöver kontrollera det dagliga användandet, säger Per Gustafsson.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 7-12 april 2017 har sammanlagt 50 intervjuer genomförts med personer med säljansvar och 50 intervjuer med personer med HR-ansvar på svenska företag med fler än 50 anställda.

Presskontakt:
Text100 Stockholm
vmware@text100.se

Om VMware
VMware, global marknadsledare inom molninfrastruktur och företagsmobilitet, hjälper kunder att påskynda sin digitala transformation. VMwares Cross-Cloud Architecture, tillsammans med lösningar för datacentret, mobilitet och säkerhet, gör att företag kan utnyttja en mjukvarudefinierad affärs- och IT-modell. VMware har över 500 000 kunder och 75 000 partners och hade under 2016 en omsättning på 7,09 miljarder USD. Företaget har huvudkontor i Silicon Valley. Mer information finns på www.vmware.com.